قدمت درخت پسته چقدر است؟ آیا می خواهید با تاریخچه پسته آشنا شوید؟ پسته یکی از محصولات کشاورزی مهم و پرمنفعت در ایران است که از دیرباز توسط انسان ها مورد استفاده قرار گرفته است. این محصول به دلیل ویژگی های غذایی بالا، خواص درمانی و همچنین قابلیت صادرات به بازارهای جهانی، درآمدزایی بسیار خوبی برای کشاورزان ایرانی دارد.
تاریخچه پسته به هزاران سال پیش باز می گردد. این میوه از منطقه خاورمیانه و ایران به سایر نقاط جهان منتقل شده و توسط سرزمین های مختلف کشت شده است. اولین نواحیی که پسته در آن کشت شروع شد، ایران زمین و افغانستان بوده و سپس به سایر کشورها منتقل شده است.
عناوینی که در این مقاله می خوانید:
قدمت درخت پسته، با تاریخچه پسته آشنا شوید
پسته یکی از مهمترین محصولات کشاورزی ایران است و کشت آن در مناطق خشک و دارای آب و هوای گرم انجام می شود. اصولاً این محصول در مناطقی با تابش نور خورشید مناسب و دمای مناسب برای رشد موفقیت آمیز است. انواع مختلفی از پسته در ایران کشت می شود که بهترین و معروف ترین آن ها پسته احمد آقایی، پسته فندقی، پسته کله قوچی و پسته اکبری هستند.
پسته به دلیل خواص غذایی بالا و حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و انواع مواد مغذی مفید برای سلامتی انسان، به عنوان یک میوه مفید و خوشمزه شناخته شده است. همچنین از پوسته و هسته پسته به عنوان مواد اولیه برای تهیه مواد غذایی و صنایع مختلف استفاده می شود.
در کنار مصرف داخلی، صادرات پسته نیز بسیار مهم برای اقتصاد ایران است و این محصول به کشورهای مختلفی از جمله چین، هند، اروپا و آمریکا صادر می شود. این بازار صادراتی، به کشاورزان ایرانی امکان فراهم کرده است تا از فروش پسته های خود به بازارهای جهانی سود بالایی کسب کنند و به رونق کشاورزی و اقتصاد کشور کمک کنند.
به طور کلی، پسته یکی از محصولات کشاورزی با ارزش و مهم در اقتصاد ایران است که به دلیل خواص غذایی بالا، صادرات قوی و تقاضای بالا در بازارهای جهانی، به عنوان یک منبع درآمد قابل توجه برای کشاورزان و صنعتگران این حوزه شناخته می شود.
واژه پسته
واژه های گویشی پیستک، پیسته/ پستک برگرفته از نام پسته در پارسی میانه (پهلوی) pistak و واژه ی «پستکه» از نظر ساختار گویشی(فونتیکی) شباهت به نام پسته در پارسی باستان دارد که لوفر آن را در وجه «pistaka» می داند. واژه ی فارسی «پسته» در گویش مردمان نواحی پسته خیز خراسان قدیم «پیسته» گفته می شد که هنوز هم در بسیاری از بخش های خراسان، افغانستان، تاجیکستان و فارسی زبانان آسیای میانه، این خوانش برقراراست. واژه ی «پسته» در گویش لاسگروی و سرخه ای (از نواحی پسته خیز سمنان) در وجه «پستک/pestak» و در سمنانی «پستکه/pestaka» گفته می شود.
تاریخچه پسته در ایران
پادشاه ساسانی در واپسین ایام عهد باستان فرمان می دهد پسته را همچون خوراکی حیاطی و انرژی بخش در دژهای خراسان انبار کنند تا بتوانند در هجوم دشمن مقاومت کنند. همینطور در منابع باستانی، ضحاک ایرانیان را (پسته خوار) خطاب کرده که از کودکی پسته را به عنوان خوراکی نیروبخش، مقوی و کم حجم همواره به همراه داشته اند. ایرانیان از دورترین ایام تاریخ خواص خون ساز، حیاط بخش و هوش افزای محصول پسته را به می دانستند. درخت پسته در ایران سابقه تاریخی دارد و احتمالا این محصول از چهار هزار سال پیش در ایران کشت می شده است.
قدیمی ترین اثری که از پسته در جهان به دست آمده، قطعه چوب نیمه سوخته ای مربوط به عصر حجر است که در حدود هزار سال پیش در اطراف شهرستان فسا (استان فارس) پیدا شده و هم اکنون در موزه پارس نگهداری می شود.
پسته یکی از محصولات کشاورزی اصلی ایران است و ایران جزو بزرگترین تولیدکنندگان پسته در جهان محسوب می شود. تاریخچه پسته در ایران به هزاران سال قبل از میلاد برمی گردد. این محصول از دیرباز در ایران کشت و مورد استفاده قرار گرفته است و به عنوان یکی از محصولات اصلی صادراتی این کشور محسوب می شود.
پسته در ایران به ویژه در استان های کرمان، خراسان، اصفهان و … کشت می شود. این محصول به دلیل شرایط اقلیمی مناسب ایران و همچنین دارا بودن خاک حاصلخیز در این مناطق، کیفیت بسیار بالایی دارد. در اوایل دوره قاجار، پسته به عنوان یکی از تنقلات مورد علاقه شاهان ایران شناخته شد و به اروپا صادر می شد. در دوره پهلوی نیز توسعه کشت و صادرات پسته به مراتب افزایش یافت و این محصول به یکی از بزرگترین منابع درآمدی کشور تبدیل شد. از آن زمان تاکنون، تولید و صادرات پسته در ایران ادامه داشته و این محصول به عنوان یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی و صادراتی این کشور شناخته می شود.
تاریخچه پسته در ایالت کالیفرنیا-آمریکا
پسته یکی از محصولات کشاورزی مهم در ایالت کالیفرنیا است و تاریخچه کاشت آن در این ایالت به دهه 1880 برمی گردد. اولین باغ پسته در ایالت کالیفرنیا در سال 1881 توسط یک کشاورز به نام لوییس روزیوس در شهر الیزابت نزدیک شهر ساکرامنتو کاشته شد.
در دهه 1930، صنعت پسته در ایالت کالیفرنیا به شکل قابل توجهی گسترش یافت و تعداد باغات پسته در این ایالت افزایش یافت. در دهه 1970، کشت پسته به یکی از مهم ترین صنایع کشاورزی ایالت کالیفرنیا تبدیل شد و کالیفرنیا اکنون یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان پسته در جهان محسوب می شود.
امروزه، ایالت کالیفرنیا تولید کننده برتر پسته در ایالات متحده و حتی در جهان است و محصولات پسته این ایالت به کشورهای مختلف صادر می شود. تنوع آب و هوایی و خاکی، تکنولوژی های کشاورزی پیشرفته و توانایی کشاورزان و کشت های نوین موجب شده که صنعت پسته در ایالت کالیفرنیا به یکی از پرسودترین صنایع کشاورزی تبدیل شود.
پسته، میوه بهشتی
در تورات از پسته سخن به میان آمده است و گفته شده است که یعقوب (ع) هنگام رفتن فرزندانش به دربار مصر، گفته است که عسل، کتیرا و پسته را به عنوان سوغات با خود ببرند. مسعودی جهانگرد و مورخ مسلمان در سال 322 هجری قمری در مروج الذهب و معادن الجواهر، پسته را رهاورد حضرت آدم از بهشت دانسته و نوشته است چون آدم از بهشت بیرون شد مشتی گندم و سی شاخه از درختان بهشت به همراه داشت که یکی از آن ها پسته بوده است.
می گویند میوه هایی که خداوند هنگام حبوط به آدم داد؛ ده میوه پوست دار و ده میوه بی پوست بوده که میوه های پوست دار عبارت اند از؛ گردو، بادام، پسته، فندق و… . محمد بن جریر طبری قرن سوم هجری قمری، مبدأ پیدایش پسته را هم زمان با استقرار حضرت آدم در کره زمین دانسته و نوشته است.
پیدایش درختان پسته در ایران
در میان نظرات درباره منشأ درخت پسته؛ علاوه بر ایران، از افغانستان و ترکستان هم یاد شده. احتمالا درخت پسته حدود 3 – 4 هزار سال قبل در ایران وجود داشته و مورد کشت و کار قرار گرفته و پس از ایران به دیگر نقاط جهان به خصوص کشورهای اطراف دریای مدیترانه انتقال یافته است. حالا بیش از 500 هزار هکتار باغات پسته بارور و غیر بارور در ایران وجود دارد. در حال حاضر استان کرمان و منطقه رفسنجان به عنوان مهم ترین منطقه پسته کاری ایران و جهان محسوب می شود.
هم اکنون سطح کشت پسته ایران بیشتر از 360000 هکتار است که استان کرمان با مجموع بیش از 270000 هکتار باغ های بارور وغیربارور 77 درصد محصول کل کشور را تولید و به عنوان مهم ترین منطقه پسته کاری ایران و جهان به شمار می آید. دیگر شهرهای تولید پسته یزد، خراسان، فارس، سمنان، سیستان و بلوچستان، قزوین، مرکزی، اصفهان و قم هستند.
نخستین مشتریان پسته ایران در یک قرن گذشته
میزان دقیق پسته صادراتی ایران تا پایان سال 1283 شمسی مشخص نیست؛ اما از سال 1284 به بعد، میزان و ارزش پسته و بادام صادراتی تا پایان سال 1303 در دفاتر گمرکی وجود دارد. بر اساس همین مأخذ می توان میزان و ارزش پسته صادراتی را در فاصله سال های 1283 تا پایان سال 1367 به تفکیک سنوات و کشورهای خریدار ذکر کرد.
عمده ترین مشتریان پسته ایران در اوایل قرن پیش دو امپراتوری بزرگ روس و انگلیس بوده اند که تقریباً 80 تا 90 درصد پسته صادراتی ایران به آن ها اختصاص داشته است. پس ازآن امپراتوری های عثمانی و آلمان مقادیری پسته و بادام از ایران وارد می کرده اند.
رقبای پسته ایرانی در دنیا
پسته ایران یکی از محصولات کشاورزی مهم کشور است که در بازارهای جهانی شناخته شده و مورد تقاضا قرار دارد. ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان پسته در جهان است و با کیفیت بالایی برخوردار است که باعث شده تا رقبای قوی در بازارهای جهانی داشته باشد.
یکی از رقبای قوی پسته ایران در بازارهای جهانی، کشورهای آمریکا و ترکیه هستند. آمریکا یکی از بزرگترین تولیدکنندگان پسته در جهان است و با کیفیت بالایی برخوردار است. ترکیه نیز یکی از کشورهای معتبر تولیدکننده پسته در منطقه خاورمیانه است و با بازارهای خود در منطقه و اروپا رقابت می کند.
علاوه بر این، کشورهای خاورمیانه مانند امارات متحده عربی، عربستان سعودی و قطر نیز تولیدکنندگان قوی پسته هستند که در بازارهای جهانی رقابت می کنند. این کشورها با توجه به نزدیکی جغرافیایی به بازارهای آسیایی و اروپایی، قادر به رقابت با پسته ایران هستند.
برای موفقیت در بازارهای جهانی، پسته ایران باید به افزایش کیفیت و استانداردهای بین المللی تولید، بسته بندی و صادرات خود توجه کند. همچنین باید به توسعه بازارهای جدید و ایجاد روابط تجاری قوی با کشورهای مختلف فکر کند تا بتواند با رقبای خود در بازارهای جهانی رقابت کند و سهم بیشتری از بازارها را به دست آورد.
خرید انواع پسته مرغوب و با کیفیت از تاج بی بی
آیا به دنبال پسته ی با کیفیت و مرغوب هستید؟ با تاج بی بی همراه شوید و از انواع پسته های تازه و با کیفیت برای خرید لذت ببرید. تاج بی بی با تضمین کیفیت و قیمت مناسب، بهترین انتخاب برای خرید پسته است. به بخش فروشگاهی وب سایت مراجعه کرده و سفارش خود را ثبت کنید.